3 Kasım 2015 Salı

l'arrogance - küçümseme


zafer söylemlerini hiç sevmez O. 
Hiç kimsenin küçük düşürülmesine katlanamaz, bir yerde bir zafer ortaya çıktı mı hemen başka yere gitmek gelir içinden (kendisi tanrı olmuş olsaydı, zaferleri sürekli tersine çevirirdi- Tanrı da zaten bunu yapar!) En yerinde olan zafer bile söylem düzlemine geçtiğinde, kötü bir dilsel değer, bir küçümseme haline gelir.
Bir yerde bilimin küçümsemelerinden söz eden Battaile'da rastladığımız sözcük, bütün başarılı söylemlere yayılmıştır. Bu nedenle ben üç küçümsemeye katlanırım: Bilim'inkine, Doksa'nınkine, Militan'ınkine.
Doksa; (bu sözcük sık sık gündeme gelecek) kamuoyu'dur. çoğunluğun düşünme biçimidir, küçük burjuva konsensüsüdür.Doğal olanın sesidir. Önyargının şiddetidir.
Dış görünüşe, kamuoyuna ya da pratiğe uyarlanmış her konuşma biçimi doksoloji (Leibnitz'den yadigar) olarak adlandırılabilir.

Dillerin Onu yıldırmasına göz yumduğu için çoğu kez pişmanlık duyardı. Ozaman da biri çıkar şöyle derdi Ona; İyi ama bunlar olmadan da yazı yazamazdınız ki! Küçümseme sert bir şarap gibi, metnin konukları arasında dolaşıma girer. Ara-metinde yalnızca incelikle seçilmiş, gizliden gizliye sevilmiş, özgür, ölçülü, yüksek nitelikli metinleri değil ama herkesin olan başarılı metinleri de içerir. Siz kendiniz de bir başka metnin küçümseyen metni olabilirsiniz. 
"Egemen ideoloji" demenin pek öyle yararı yoktur, çünkü bir söz uzatımıdır bu; ideoloji, düşüncenin egemen olması ölçüsünde düşünceden başka birşey değildir. Ama ben öznel olarak daha da ileri gidip şöyle diyebilirim; "Küçümseyici İdeoloji"  

(Barthes, 1998)

7 yorum:

Adsız dedi ki...

Tiksinen ideoloji de güzel olurdu. Aksi mümkün olabilir mi ki? Uzlaşmacı olmaz ideolojiler. O zaman uzlaşıcı davranış ideolojiyi-düşünceyi perdelerdi. Çünkü mevcut şeylerin hepsi "bok"tur ve ideolojiler de son derece doğrudur. Doğru olduğu düşünülmeyen, doğru olduğuna inanılan şeyler. İman etmek gibi. Yoksa nasıl militanlaşılabilir.

Herkes uyuşturulmuş, herkes aptal. Aydınlatılmalı. Tanrı buyruğuymuş gibi olmalı. O zaman hepimiz "sistem"in uyuttuğu salaklar güruhu olarak görünmeliyiz, militanlar da aydınlananlar.

Ben de şahsen radikal iboist bir insanımdır. Van tu tıri foro.

drifter dedi ki...

radikal iboizm is çoktan dead; yaşasın radikal idoizm artık olm!

o diil de
gif nasıl gif?

Adsız dedi ki...

onu diyecektim ben de. çok güzel. bu gifi araklarım, baştan söyleyeyim. gif arşivi tutuyorum. blogunu bilene açtım. bak burası: 5sn.blogspot.com :D

Adsız dedi ki...

bu arada reklam da yapmış oldum. kusura bakma :D

Adsız dedi ki...

tamam tamam. blogunun altını kirlettim yine. ilk yorum harici şu 3 yorumu sil bence. blogunun altını ilgisiz şeylerle dolduruyorum şuan

drifter dedi ki...

yorum candır!
İlgili ilgisiz fark etmez.
Ayrıca,,
Ayyy çok güzel blogmuş hakkaten hemen izliyici olim ben bari.

Adsız dedi ki...

Ne diyorlar: Mişyın compliytıd. Görev tamamlandı. Bi takipçi bi takipçidir. Reklam yapa yapa takipçi kasacam böyle :D şaka şaka. Beğenmenize sevindim efenim.